Agost 2022

10 CONSELLS ÚTILS PER A JOVES EMPRENEDORS

Per Tecnonews / AMIC / E.H.A/T
Àngel Fernández és un petit empresari però amb un gran equip que, després de 35 anys al capdavant d'una companyia de venda de material tèxtil personalitzat, Camisetas.info, ha viscut diferents èpoques i situacions empresarials que l'han fet reflexionar entorn del treball i a la manera en què una persona ha d'afrontar un nou projecte. Per això, i després del seu recorregut al mercat, exposa deu consells per a joves emprenedors que estiguin pensant a crear el seu propi negoci.

    1 Qui ets? "Ets la suma de les teves experiències, valors, errors, etc ...", afirma Fernández, que afegeix que "la teva eina principal no és el PC, ets tu". Et coneixes de veritat? Si no domines aquesta eina un mai arribarà a ser bo. Si es comença per ser honrat, treballador, constant i creatiu, llavors és un bon inici.

    2 On ets, amb què i amb qui comptes? No és el mateix navegar sol o amb tripulació, però no t'oblidis que la millor tripulació necessita un capità per arribar a port. Família, amics, socis, inversors, empleats... Tots poden ajudar-te i segurament estan desitjant fer-ho, però vés clar per a què els necessites i mai els enganyis. Màquines, espai, experiència, clients, proveïdors, liquiditat ... Tot compta però suma només realitats, no enganyis a ningú i menys a tu mateix.

   3 Cap a on vas, quin és el teu objectiu, quin serà el camí? Pot ser crear una empresa o millorar la que ja tens, però tingues clar qui ets i on ets abans de somiar on vas. "Pensa un camí i dóna-li tanta importància com a l'objectiu o més", comenta el gerent de Camisetas.info. El camí et porta i et permet fins i tot canviar o millorar l'objectiu, sense frustrar-te.

   4 ¡Necessitaràs carburant! Evidentment, sense diners és més difícil començar una empresa o mantenir la que tens, però l'energia imprescindible és la il·lusió. Amb un bon projecte o una simple bona idea potser trobaràs companys que t'ajudaran a dur-la a terme. Sense il·lusió el teu projecte no tindrà futur, mai vencerà els obstacles del camí.

   5 Gestiona la por, tots hem passat moments complicats. Sempre està present la por. En moltes decisions t'acompanyarà però no deixis que et freni. Si es transforma en pànic et bloqueja i "fi de trajecte". Si et coneixes i coneixes les teves pors, buscaràs solucions abans que arribin els problemes. Perdona els teus propis error, estudia'ls i converteix-los en experiència.

   6 Imaginació al poder! Com s'han fet sempre les coses? Com les saps fer? Què se't passa per millorar els processos? En un món que va cada vegada més de pressa i on les distàncies i les fronteres estan desapareixent, segur que hi ha altres formes de fer i de vendre.

   7 Pensa, pensa i pensa. Mira al voltant teu amb sentit crític, incorpora detalls i matisos, sempre són importants. Pensa en crear, en millorar la creació, en vendre-ho millor. "Copiar formes i maneres de fer no és dolent, és aprendre de les experiències dels altres. Copiar productes és de pirates ", afirma Fernández.

   8 Treballa molt, esforça't. Res és gratuït. Si no t'esforces més que els que t'envolten mai seràs millor que ells.

    9 Treballar és divertit (i no estic boig). Si t'agrada el que fas ho faràs bé i no et costarà. Treballar per a tu mateix, a més, és gratificant. Coneixeràs gent, aprendràs i ensenyaràs. Segurament treballaràs més de 8 hores al dia però si ho fas bé no ho canviaràs per res.

   10 Atreveix-te! "Si no saps volar no et llencis al buit per provar a veure què passa", diu Àngel. Forma't, aprèn, posa per escrit el que et produeixen els 9 punts anteriors, demana consell i ajuda. Suma la teva experiència i la dels que t'acompanyen. El món és immens i hi ha molt per fer. "Valora tot això i escolta el que et diu el cor. I si ho veus clar, atreveix-te: la vida és una aventura ".


cuidat-problemes-dels-joves
../ad-37/
Publicitat