Desembre 2022
ARA VA DE BO, ARA VA DE VERES, CIUTADELLA 2018. FESTA, SENY I CUIDA'T

ARA VA DE BO, ARA VA DE VERES, CIUTADELLA 2018. FESTA, SENY I CUIDA'T

Emergències del Govern de les Illes Balears recomana seny i col·laboració per garantir un Sant Joan segur

Per E.H/A.T.
UN POC D'INTRODUCCIÓ...

Quan hi arriba el mes de juny, Ciutadella celebra la més espectacular de les festes: Sant Joan, on els cavalls són els autèntics protagonistes amb les seves cabrioles i la mestria dels seus caixers que s'obren pas entre la multitud fervent.

El seu origen es remunta a principis del segle XIV i és religiós: l'Obreria del sant es dirigia en romeria a cavall a una petita ermita rural per honrar al seu patró. Els «caixers» són els genets que representen els estaments socials: església, noblesa, artesans (mestre i aprenent) i pagesos (un del nord i un altre del sud del terme municipal); els «cavallers», el gros de la cavalcada («qualcada»), són tots pagesos de diverses edats, des dels 7 o 8 anys fins als més de 70.

Els escenaris principals i horaris aproximats de la festa són:


Dia 23: 14.00 h. palau del «Caixer Senyor»; 18.00 h. Plaça des Born, on cavalls i genets demostren les seves habilitats i elegància al ritme del «xivarri», la música típica de la festa; 19.30 h, ermita rural de Sant Joan de Missa, a 3 quilòmetres de Ciutadella; 21.00 h. carrer de Ses Voltes, plaça de la Catedral; 23: 30 h carrerons medievals entre Ses Voltes i el museu del Bastió de Sa Font i Santa Clara.


La celebració de Sant Joan està rígidament marcada per la tradició que s'estableix en els denominats "protocols", determinants del nom i les característiques socials de les persones que intervindran a la festa juntament amb les seves obligacions. Per tant, el Caixer Senyor ha de pertànyer a la noblesa ciutadellenca i és qui tria la resta de persones que formaran la Junta de caixers, menys el Caixer Capellà seleccionat pel capellà del poble.

La beguda típica de la festa, i de les altres festes populars de l'illa, és el «gin», la ginebra heretada dels anglesos, que es pren amb llimonada o suc de llimona natural. En gairebé tots els pobles de l'illa aquesta barreja es denomina «pomada». (per més informació podeu llegir l'article de la secció cultura referit a Sant Joan 2018, amb més explicacions, horaris, etcètera)

RECOMANACIONS PER UN SANT JOAN SEGUR

La Direcció General d'Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears recorda a tots els participants que es desplaçaran a les festes de Ciutadella la necessitat de mantenir una actitud de seny i de col·laboració per garantir un Sant Joan segur.

Recomanacions concretes:

*Respectar els cavalls i cavallers: no tocar les brides ni cap element dels cavalls mentre corren. Actuar amb seny i prudència.

*Portar calçat adequat: evitar les xancletes, no permeten reaccionar ràpidament si s'ha d'esquivar un cavall.

*Festa de les avellanes: tirar-les amb suavitat, mai amb intenció de fer mal.

*Obrir passadís: als Jocs des Pla, col·laborar per obrir un passadís perquè els cavalls i cavallers puguin córrer amb seguretat i espectacularitat.

*Alerta amb els cotxets: és perillós circular per les zones de gran aglomeració amb cotxets de fillets petits. Evitar aquests elements, ja que posen en perill els mateixos petits i també la festa.

*Emprar els lavabos: emprar els lavabos públics instal·lats a diferents punts de la ciutat, o també el dels bars. Orinar al carrer és una acció que pot suposar una multa i és una grolleria.

*Informació i respecte: cal estar informat dels actes de la festa i de les seves tradicions. S'ha de respectar en tot moment l'essència de Sant Joan i mantenir una actitud col·laboradora.

*Seny i prudència: en cas de no conèixer la festa i els cavalls, millor ser prudent. Un cavall té molta força i suposa un risc per aquell que no sap com tractar-los.

*Evitar els excessos: Sant Joan és una festa amb cavalls i aglomeracions i, per tant, s'ha d'estar en perfectes condicions per reaccionar. Un consum excessiu d'alcohol pot posar en risc a la persona que el consumeix i també a la festa en si.

*Bòtils i llaunes: llençar bòtils i llaunes a terra pot suposar un perill per als cavalls. La majoria de caigudes són provocades per aquests elements.

Operatiu de seguretat

La Direcció General d'Emergències i Interior, depenent de la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques donarà suport i col·laborarà en matèria de seguretat i emergències amb motiu de les festes de Sant Joan de Ciutadella.

El dispositiu, que començarà a operar dissabte, estarà format per 2 tècnics i 4 agents de la Unitat Operativa d'Emergències (UOP) de totes les Illes, 2 gestors telefònics de l'112 per reforçar el servei a Menorca, 6 policies tutors (4 de Mallorca i 2 de Menorca), així com 44 voluntaris de Protecció Civil de diversos municipis de Mallorca i Menorca.

Pel que fa als policies tutors, l'Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears (ISPIB) ha coordinat la presència de 6 agents a Ciutadella dels municipis de Pollença, Inca, Manacor, Alaior i Maó, que centraran les seves actuacions principalment en incidents que tinguin a veure amb menors: discussions, baralles, intoxicacions etíliques, consum de drogues, visites a comerços i establiments públics per informar sobre la normativa vigent en matèria de begudes alcohòliques a menors, filtres d'accés i retirada preventiva de vidre a la zona dels jocs del Pla i del carrer Santa Clara, etc. A més al llarg dels darrers mesos ja han fet una tasca de conscienciació a instituts de Mallorca per prevenir conductes de risc tant en el consum excessiu d'alcohol, com en temes d'assetjament sexual i violència masclista.

La DGEI també coordinarà als 44 voluntaris de Protecció Civil (37 de Mallorca i 7 de Menorca) de les agrupacions d'Artà, Montuïri, Felanitx, Manacor, Algaida, Vilafranca, Sencelles, Sa Pobla, Lloseta, Llucmajor, Porreres, Santa Maria, Selva, Marratxí, Ciutadella, Maó Es Castell i Ferreries que reforçaran el dispositiu de seguretat donant suport als equips d'intervenció ràpida de la Creu Roja amb tasques de suport sanitari i logística.
Publicitat
../ad-20/