Desembre 2022

"EL TEATRE PROVOCA EMOCIONS, ALIMENTA L'ÀNIMA I ENS FA FELIÇOS"

Entrevista a Txell Botey

Per Ramon Texidó | Fotos: Quim Botey i Maydo Gallardo
Amb 'La nena dels pardals', la companyia Teatre al Detall de Txell Botey i Xavi Idàñez ha obtingut el premi Butaca al Millor Espectacle Familiar 2018. Aquesta obra, inspirada en un conte de Sara Pennypacker, compta també amb la col·laboració de La Tresca i la Verdesca, un grup que posa la música en directe a aquest espectacle poètic i emocionant sobre els petits herois quotidians, el respecte a la vida i la saviesa innata dels nens.

Com valoreu haver estat guanyadors d'aquest premi Butaca?
Per nosaltres representa un reconeixement a una feina ben feta durant els gairebé 15 anys que portem com a companyia, i evidentment, un reconeixement a la feina d'un petit gran equip, sense els quals aquesta 'La nena dels pardals' no hagués estat així.

Que sigui un guardó per votació popular té un valor afegit?
El valor és que te'l dóna el públic, la gent que paga una entrada, s'asseu a una butaca i es deixa captivar per una història. Si ens donen aquest premi, senyal que la nostra història arriba, els toca a alguna part del seu cor.

Poca gent ho sap, però el conte es basa en un fet històric real.
Sí, un fet molt tràgic que va passar a la Xina fa 60 anys, quan el dictador Mao Zedong va manar matar a tots els pardals de la Xina, i ho van fer... i les conseqüències van ser devastadores... però el que expliquem a l'escenari és una història d'esperança.

A més d'entretenir, que pot aportar el teatre a la societat?
El teatre provoca emocions: et fa riure, et fa plorar, et fa pensar, treballa l'empatia... alimenta l'ànima i ens fa feliços.

Per què aposteu per l'espectacle familiar i pel format mitjà-petit?
Apostem pel format que podem assumir, nosaltres som petits (tot i que els nostres espectacles cada cop ho són menys!). Vam descobrir el teatre familiar portant a les nostres filles al teatre i vam veure espectacles que ens van enamorar... vam pensar que la nostra poètica i la nostra creativitat encaixaven en aquest tipus d'espectacles i vam començar a fer teatre familiar. D'això ja fa 7 anys.

Us considereu uns artistes romàntics?
Ser artista en el món que vivim necessita grans dosis de romanticisme.

Però, alhora, no perdeu com a referent la societat del segle XXI.
És la nostra, és la societat en la qual vivim i a la que ens dirigim, no ens hi volem ni ens hi podem posar d'esquena.

A la fi, en el món artístic el més important és fer sentir?
Sense cap dubte, la clau és l'emoció. El pitjor que et poden dir és que el que fas els ha deixat indiferents, que no els ha provocat res.

Quan t'ho demanen, què aconselles a les persones que s'hi volen dedicar?
Que si hi posen l'ànima ho aconseguiran... i que s'ha de treballar molt, però que val la pena. És una feina meravellosa.

Què vindrà després de 'La nena dels pardals'?
Encara és una incògnita per nosaltres. Ara ens toca fer volar molt d'aquesta preciosa història i després... doncs ja ho veurem!
Publicitat