Gener 2022
ESTRENA HISTÒRICA DE L'ÒPERA WERTHER, DE MASSENET AL TEATRE PRINCIPAL DE PALMA

ESTRENA HISTÒRICA DE L'ÒPERA WERTHER, DE MASSENET AL TEATRE PRINCIPAL DE PALMA

Per T.P./E.H./
L’òpera Werther, de Jules Massenet, s’estrenarà per primera vegada a la Temporada d’Òpera del Teatre Principal demà 9 de maig, a les 20 hores, en una producció que arriba del Teatro Sâo Carlos de Lisboa, amb direcció escènica de Graham Vick i direcció musical de Cristóbal Soler. Es faran dues funcions més els dies 11 i 13 de maig. Interpretada per Josep Bros (Werther), Monica Bacelli (Charlotte), Irene Mas (Sophie), Joan Martín-Royo (Albert), Jorge Tello (Le Bailli), Tomeu Bibiloni (Johann), Mikeldi Atxalandabaso (Schmidt), Werther compta amb l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears al fossat i amb el Cor Infantil i Cor Petitons del Teatre Principal, que, a més d’aportar els nins cantaires, estaran també presents com a part de la figuració. Estrenada el 2004, aquesta producció de Werther, signada per Graham Vick, un dels directors d’escena més reconeguts de la lírica actual, reflecteix a parts iguals, el fatalisme i la sensualitat, d’aquesta història basada el Les cuites del jove Werther, la novel·la de Goethe, que a finals del segle XVIII va ser tan popular en l’Europa occidental com a exemple icònic del romanticisme.

La visió del director d’escena
 
Vick ha optat per situar la trama en una societat idíl·lica del nord d’Europa dels anys 50 del segle passat, una època que, en les seves paraules, cercava la perfecció i l’harmonia en les relacions humanes, després de la desfeta de les dues guerres mundials. Per altra banda, segons el propi Vick, “es tracta del darrer moment de la nostra història contemporània en el qual és creïble que una dona, Charlotte, sigui capaç de prometre a la seva mare en el seu llit de mort que es casarà amb el seu promès i que cuidarà de la seva família, sacrificant així els seus desitjos”. En aquest sentit, l’obra parla de les decisions que prenem a la nostra vida “les quals no solament ens afecten a nosaltres sinó que impliquen a més persones. Així, Charlotte, l'estimada de Werther, tria sacrificar-se a si mateixa, tria l'opció que implica més dolor”. 

La proposta escenogràfica de Vick aposta per recrear un món idealitzat, que estableix també el que se suposa que la societat espera de l’individu. Un ecosistema perfecte que pot, fàcilment, trencar-se quan un conflicte sentimental emergeix de sobte. Els protagonistes hauran d'assolir el seu destí. 

Massenet defensat al més alt nivell 

Cristóbal Soler ha qualificat de “tota una fita que el Teatre Principal hagi programat per fi aquesta òpera” i ha destacat la qualitat dels solistes que conformen el repartiment, “com a director, partint d'aquest nivell tan alt, el treball és molt més senzill, solament he de conduir-los perquè treguin el millor d'ells mateixos”. Així mateix, ha subratllat la labor pedagògica que tradicionalment duu a terme el Teatre Principal a través dels seus cors. En aquest muntatge, participaran membres del Cor Intantil i del Cor Petitons, la qual cosa “sens dubte contribueix a impulsar l'educació musical en els nens”. 

Per la seva banda, Josep Bros ha manifestat gran satisfacció per tornar al Teatre Principal i per compartir escenari amb companys de la talla de Mónica Bacelli, amb la qual ha tingut “una excel·lent química”. Bros ha explicat que va debutar aquest paper en l’any 2007 en el Teatre San Carlo di Nàpols i des de llavors ho ha interpretat en altres ocasions a Madrid, Tenerife, Oviedo, etc., la darrera fa poc més d’un any en el Teatre del Liceu. “Vaig voler debutar Werther a partir dels 40. Sentia que necessitava la suficient maduresa vital com per afrontar aquest personatge tan complex. Es tracta d'un rol molt compromès físicament i emocionalment. Intent que tot flueixi des del més profund del meu ser, que no hi hagi res superficial. És necessari fer creïble al personatge

Un gran repte tècnic

Carlos Forteza, director gerent del Teatre Principal, ha senyalat que aquestes funcions de Werther no són tan sols una fita musical i escènica pel teatre, sinó que representen també un gran repte tècnic per la casa per poder posar en escena aquest muntatge: “Aquesta producció és certament d’una gran complexitat tècnica i podem dir que mai abans ens havíem enfrontat a un repte similar en aquest sentit. Hem portat el teatre a la seva màxima capacitat. La configuració de l’escenari del Teatre impedeix tenir espai als costats per emmagatzemar l’escenografia per la qual cosa hem hagut de penjar tota l’escenografia (4 tones de pes) dels dos darrers actes a la caixa escènica. La reforma que es va fer fa 10 anys, fa que el teatre estigui preparat per assumir aquest treball, fent ús de tots els seus recursos”. Es per això que hi ha més de 20 tècnics implicats en aquesta labor, “que estan fent una labor de primer ordre”. 

Conferència paral·lela

Convé recordar que el dia abans de l’estrena, el dimarts 8 de maig, a les 19.30 i en el casal de Can Balaguer de Palma, tindrà lloc l’activitat paral·lela Notes sobre Werther, una conferència a càrrec de Kiko Cañellas, dels Amics de l’Òpera del Teatre Principal, en la qual desvelaran tots els secrets d’aquesta òpera, que es podrà sentir per primera vegada a la temporada lírica de la històrica sala de Ciutat. 

Òpera per a tots

El Teatre Principal ha fet un gran esforç per fer arribar l’òpera a tota la societat mallorquina. Per això ha posat en marxa diverses iniciatives per facilitar l’accés a les funcions de totes aquelles persones que ho desitgin. Una d’aquestes iniciatives és l’oferta de darrer minut que hi ha a totes les funcions d’òpera. Es tracta d’un descompte del 80% damunt el preu que poden gaudir els menors de 25 anys si compren l’entrada una hora o menys abans del començament de l’espectacle. 

Enguany, el Teatre Principal també ha posat en marxa dues línies d’autobusos gratuïtes (un a la carretera d’Inca i un altre a la de Manacor) a disposició d’aquelles persones de la part forana que vulguin assistir a la funció. El canal de venda serà mitjançant el web del teatre dins l’apartat abonaments. 

Publicitat