Desembre 2022
JOVES ARTISTES: EL PROGRAMA ART JOVE 2017 JA ÉS EN MARXA. PARTICIPAU!

JOVES ARTISTES: EL PROGRAMA ART JOVE 2017 JA ÉS EN MARXA. PARTICIPAU!

Per Redacció / AMIC. Equip H. A/T
Hola amigues i amics! 

Des d’aquesta revista us volem animar, estimular i engrescar a la participació en el Programa Cultural Art Jove d’enguany, que des de fa unes setmanes ja ha posat en marxa l’Institut Balear de la Joventut. Amb el poètic lema “L’ART DE SER JOVE” es presenta aquesta multi convocatòria de certàmens d’un prestigi ben guanyat al llarg d’anys i anys d’esplèndides actuacions en el món cultural jove. 
En aquesta ocasió el programa presenta tota una sèrie d’interessants novetats i particularitats, amb un augment dels esforços en diversos camins per ajudar i fomentar als joves artistes.

Pels qui no ho sapigueu aquest veterà programa s’adreça a joves nascuts o residents a les Illes Balears que tenguin entre 16 i 30 anys el 31 de desembre de 2017, amb l’excepció dels certàmens en què està permesa la inscripció de grups, en els quals l’edat s’amplia fins a 35 anys. Enguany s'han convocat 9 certàmens amb un pressupost total de 115.500 € (30.000 €) dels quals es destinen a premis.

SOBRE EL FUNCIONAMENT DE’AQUEST PROGRAMA 

El període d’inscripció va començar el 23 de març de 2017 i s’allargarà fins al 2 de maig. La forma d’inscripció d’aquesta edició és ràpida i senzilla, ja que només s’han d’inscriure a un formulari digital preparat a l’efecte que es pot trobar al web ibjove.caib.es. A molts dels certàmens es demana informació i documentació complementària (com ara dossiers, fotografies, còmics, etc.) i en alguns d’ells (Joves Compositors, Disseny gràfic, disseny de Moda, Còmic i Il·lustració)  s’estableix un termini addicional fins al 2 de juny per presentar els treballs. 
A partir del mes de maig començarà la celebració dels diferents certàmens. El primer de tots és, justament, a Menorca. Es tracta del certamen de Fotografia que, enguany, és de temàtica lliure. Els joves presentaran les seves col·leccions (d’un mínim de 3 fotografies i d’un màxim de 6). El jurat es reunirà per determinar quines són les col·leccions finalistes (fins a un màxim de 10). La fase final es durà a terme a Maó, el dissabte 27 de maig. S’exposaren les col·leccions finalistes en diferents indrets estratègics o emblemàtics del centre de la ciutat, que es convertirà en una galeria urbana i oberta al públic.
El jurat, un cop hagi finalitzat el recorregut fotogràfic, es reunirà per triar les col·leccions i fotografies guanyadores. Aquell mateix vespre, a la Terrassa del claustre de Maó, en el marc d’un concert dedicat als grups finalistes del certamen de Música Jove Contemporània de l’Art Jove 2016 (Lili’s House, Salvatge Cor i Da Souza) el jurat donarà a conèixer la seva decisió. 


AQUESTES SÓN LES NOVETATS I PARTICULARITATS RESPECTE D’ALTRES CONVOCATÒRIES

Es continua aprofundint en les línies d’actuació iniciades al principi de la legislatura i que són:

1.     Professionalització dels joves creadors, convertint els premis en bolos o encàrrecs professionals més enllà de la simple remuneració econòmica.
2.     Transversalitat del programa establint col·laboracions amb altres entitats i organismes i esdeveniments que l’enriqueixen i el doten de contingut social (IB-Dona, Plavib, ILLENC, Ajuntament de Palma, Còmic Nostrum, Setmana del disseny SETFONTS...)
3.     Descentralització de les activitats convocant i celebrant finals i semifinals a la part forana de Mallorca i a Eivissa i Menorca.
4.     Celebració de finals i semifinals a espais no convencionals i més propers als actuals territoris juvenils.
 
Es dedica un especial esforç a la projecció exterior dels artistes Joves a través de:

  •          Convocatòria de certàmens supra-comunitaris (certamen de Poesia i prosa Poètica Salvador Iborra, amb l’Art Jove de Catalunya i València, encara en preparació)  i certamen Art Pertot (convocat conjuntament amb el festival Inund’Art de Girona i Shandynamiques de Cerbère)
-          Programacions d’actuacions fora de les Illes Balears col·laborant amb altres organismes i esdeveniments vinculats a la joventut i o la cultura (Xuventude Crea de Galícia, Festival Internacional de Còmic d’Angoulême, Ficòmic de Barcelona...)
-          Convertir el programa Art Jove en un programador cultural, més enllà de l’estricta convocatòria i celebració de certàmens. Presència del programa als esdeveniments i cites anuals culturals més destacades, com ara la Fira B!, el Còmic Nostrum, el festival Inclàssic...
 
Es recuperen certàmens que abans es convocaven  i es convoquen noves modalitats:

-          Certamen de Fotografia
-          Certamen d’Il·lustració
-          Certamen de Joves Compositors

El certamen d’Arts Visuals

Es converteix en un certamen anual, amb un caire més social en la línia de les actuacions de l’any passat al Terreno. Enguany el protagonista és el barri Pere Garau. Es vincula aquest certamen amb Art Pertot, on el guanyador rebrà, a més d’un premi de 1.000 €, la possibilitat de participar a dos festivals importants (Inund’Art a Girona i Shandinamiques a Cerbère). A més comptarà amb la participació de dos artistes convidats que provenen d’aquestes dues comunitats.

El certamen d’il·lustració

L’Institut Balear de la Joventut i l’Institut Balear de la Dona, convoquen aquest certamen amb l’objectiu de produir un conte, Les paraules de Berta, Alba Ibáñez, guanyadora d’una menció especial al certamen Dones i Homes escriuen en Lila de l’Art Jove 2016. El conte, que reflexiona sobre el llenguatge inclusiu i el poder de les paraules per canviar el món i convertir-lo en un territori més lliure i igualitari, està escrit en clau de faula infantil. Les dues institucions volen aportar un material valuós i necessari per treballar a les escoles de primària sobre temàtiques properes a la igualtat de gènere i al llenguatge no sexista.  

Les bases i tota la informació estan i aquí: https://goo.gl/q2G3ky i aquí https://goo.gl/9cTjSQ 
Publicitat
../ad-20/