Octubre 2021
LLIBRES: L'HOME D'AIGUA (CONTE BALCÀNIC)

LLIBRES: L'HOME D'AIGUA (CONTE BALCÀNIC)

A partir de 7 anys. Il·lustrador/a: Txell Darné. Adaptació: Joan Portell. Editorial: Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

Per Catarina Valriu
Aquest bell àlbum il·lustrat recrea una història de la tradició popular dels Balcans de caràcter alliçonador. Ens parla d’un infant imprudent que s’ofega al riu i és acollit per l’Home d’aigua, un ésser mític mig peix mig home que ens recorda el Peix Nicolau conegut a diverses contrades mediterrànies. El nen, de nom Ivan, troba a faltar la seva família; cap de les riqueses que li ofereix l’home d’aigua no es pot comparar a l’amor que sent pels seus. El final feliç tanca un ensenyament sobre el valor de les coses i el sentit de la riquesa.

El conte, adaptat per Joan Portell –especialista en llibres per a infants–, és narrat amb un llenguatge dinàmic que la maquetació accentua amb el recurs d’augmentar i destacar en negreta algunes paraules clau de cada pàgina. Les il·lustracions, que combinen diverses tècniques –entre elles la del collage–, resulten molt atractives tant per la gamma de colors –els verd-blaus del fons submarí presenten un ventall molt ample de matisos i donen aquesta sensació d’estar sota l’aigua– com pel tractament que fan dels dos personatges protagonistes. Sorprèn la forma de l’Home d’Aigua, que –al revés de la tradició de sirenes i tritons– té el cos de peix i les cames d’home.

L’última pàgina presenta un mapa dels països de la riba del Mediterrani i explica quins són els països balcànics. Per la seva banda, la solapa de la contracoberta explica l’objectiu de la col·lecció, fent referència a la problemàtica actual del Mediterrani i destacant-ne la riquesa cultural. En conjunt, un producte atractiu i ben treballat.

Publicitat
../ad-20/