Setembre 2021
Publicitat
MENORCA COMENÇA A INVENTARIAR EL PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL

MENORCA COMENÇA A INVENTARIAR EL PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL

Per Ens de Comunicació/AMIC/E.H./A./T.
Aprofitar la revaloració de les expressions genuïnes de Menorca per garantir el desenvolupament sostenible de l’illa. Aquest és el principal objectiu de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de Menorca (IPCIME), que des de finals de maig ha començat a catalogar totes les pràctiques, creences, usos, representacions i manifestacions característiques de la seva gent. Promogut pel Consell Insular de Menorca, l’Agència Menorca Reserva de la Biosfera i l’Institut Menorquí d’Estudis, l’inventari es concep com una “eina pel desenvolupament econòmic local i al servei d’una millora en la gestió del medi natural i de l’activitat cultural”. El procés de catalogació compta amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner.

Recentment, el Centre de Convencions des Mercadal va acollir la sessió de tancament de la primera fase de l’IPCIME. Lluís Garcia Petit i Antoni Camps Extremera, membres de l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial (IPACIM) que redactaran l’inventari, van presentar les trenta primeres expressions que en formen part. Entre elles, la fabricació i ús de flabiol, les festes de Sant Joan de Ciutadella o de Sant Antoni, la glossa, el fandango, el joc de la bolla, es jaleos o les formatjades.

Paral·lelament, els autors han creat un Pla de Participació per així involucrar les persones, entitats i institucions en el projecte. D’aquesta manera es desitja garantir que el registre de l’inventari serà exhaustiu, però també conscienciar la ciutadania sobre la conservació de la reserva de la biosfera de Menorca, així com de totes les pràctiques locals que hi tenen lloc. En aquesta línia, els impulsors de l’inventari destaquen que la seva elaboració és només “el primer pas per a protegir aquest patrimoni”. Salvaguardar el paisatge i mantenir els costums tradicionals es presenten com dos reversos de la mateixa moneda.

Totes les persones que estiguin interessades a aportar informació o material (textual, fotografies, vídeos, coneixements orals, etcètera) a l’inventari, poden fer-ho al correu ipcime@cime.es  
 
Publicitat
../ad-20/