Desembre 2022
PER QUÈ EL LILA ÉS EL COLOR DEL FEMINISME?

PER QUÈ EL LILA ÉS EL COLOR DEL FEMINISME?

Per Xevi Sardà/AMIC/ E. H./A.T.
Més que una crítica del llibre, el que m’agradaria és encomanar-vos les ganes de llegir-lo. I ho faré amb uns petits tastets en 4 punts.

1. QUÈ ENS EXPLICA EL LLIBRE? Començaré destacant la principal virtut d’aquesta obra: ens permet conèixer la història del feminisme, a partir de la seva representació gràfica, d’una forma força exhaustiva i amena. M’explicaré. Quan dic exhaustiva ho dic perquè fa una repassada minuciosa de les fites més importants de tot el recorregut històric del feminisme. Començant pel segle XV, quan ja hi ha textos que reivindiquen el lloc de les dones, però centrant-se sobretot en els 3 darrers segles. I quan dic amena ho dic alhora per dues raons. La primera perquè el nucli central són les imatges i per tant això el fa molt més visual i atractiu. Però també ho dic per la forma amb què desenvolupa l’explicació històrica del feminisme i de la mateixa creació gràfica. Una creació gràfica feta per a reivindicar la igualtat i feta majoritàriament per dones.

2. FRASES QUE FAN PENSAR. Emily Dickinson: ‘Ignorem la nostra verdadera alçada fins que ens posem dempeus’ Ho Chi Min: ‘Fins que les dones no siguin lliures, la societat no serà lliure’.Virginia Woolf: ‘No hi ha barrera, pany ni forrellat que puguis imposar a la llibertat de la meva ment’ Aitro Cuervo Taboada: ‘Mujer bonita es la que lucha’.

3. COSES QUE M’HA AGRADAT CONÈIXER. Va ser l’alemanya Clara Zetkin qui va proposar instaurar el 8 de Març com a Dia Internacional de la dona a la 2a Trobada Internacional de dones socialistes celebrat a Copenhage el 1.810. Mary Shelley, autora de Frankenstein va escriure el que es pot considerar el text fundacional del feminisme. El va titular ‘Vindicació dels drets de les dones’ tot i que en aquell moment no va tenir gaire repercussió. Hi ha una fantàstica pel·lícula biogràfica (que porta el seu mateix nom, i està interpretada per Elle Fanning) on s’explica la seva història i que també us recomano. Rosie de Riveter, l’estrella visual del feminisme del segle XX amb el lema ‘We can do it!’ es va crear als EUA durant la guerra. L’objectiu era empènyer les dones a cobrir els llocs de treball masculins que havien deixat a les fàbriques els homes que havien marxat al front. Goya ha estat un dels únics pintors que ha representat la dona com a lluitadora i resistent. Va ser en una sèrie de 8 quadres dins dels ‘Desastres de la guerra’ pintats per il·lustrar l’horror de l’intent d’invasió de les tropes napoleòniques. Títols com ‘Son fieras’ o ‘Las mujeres dan valor’ en són clars exemples.

4. DE VIRGINIA WOOLF A FEMEN.
 Us convido a descobrir el paper de grans dones de la història com Virginia Woolf, Simone de Beavoir, Angela Davis o catalanes com Montserrat Roig o Maruja Torres.I també de més actuals com Malala, la noia  pakistanesa premi nobel de la pau, que ha esdevingut un símbol del dret a l’edució de les nenes d’arreu del món. O també, la no tant coneguda Ruby Bridges, que el 1960 va ser la primera nena afroamericana a assistir a un col·legi de blancs als EUA (i ho va haver de fer escortada per agents del FBI). Descobrireu també alguns dels moviments actuals més combatius en l’òrbita feminista com les Pussy Rioit o Femen. I moviments com el #metoo i #timesup. Després de llegir ‘Groc’ el primer títol d’aquesta col·lecció de Comanegra, confesso que vaig pensar que aquest segon llibre costaria que fos tan brillant com el primer. Doncs m’equivocava. és un plaer conèixer tota la història d’aquesta lluita social a partir de la seva història gràfica començant per descobrir... perquè el lila és el color del feminisme ;-)

Publicitat