Agost 2021
Publicitat

ENTREVISTA AL CATEDRÀTIC MENORQUÍ GUILLEM LÓPEZ CASASNOVAS

Per Al.eu/ AMIC/E.H./A.T.


Expert en economia de la gestió pública i, especialment, estudiós de l'economia de l'educació i la sanitat, aquest savi menorquí s'ha caracteritzat per desenvolupar el seu saber dins i fora de l'acadèmia, optant per un perfil públic més aviat baix. Ha donat consells i segones opinions a primeres figures. El Banc d'Espanya, on va ser conseller durant 12 anys, i deu ministeris de Sanitat, han rebut els seus apunts i intuïcions de manera regular.

Bon estudiós, tot i que "de lletres", durant el batxillerat, el jove Guillem per poc es fa filòleg en lloc d'economista. Després, per l'oportú consell d'un catedràtic de filosofia, va començar Econòmiques i les va compaginar amb Dret, estudiant a Barcelona i pagant-les carreres amb els mèrits que collia a cop de matrícula d'honor. El doctorat el va fer al Regne Unit. Creu que, si als alumnes d'avui se'ls exigís el mateix esforç que ell va assumir, tindrien grans dificultats. Es va especialitzar en administració pública, hisenda pública i economia pública. Després d'uns anys com a docent a la Universitat de Barcelona, ​​va ser cridat a ser un dels fundadors de la Universitat Pompeu Fabra, on actualment és catedràtic.
 
Vostè és un gran especialista en l'economia del sector públic.

Al llarg dels anys m'he anat movent de l'economia teòrica a l'economia aplicada. Com a economista, mai he estat dels que volen especular sobre com s'haurien de fer les coses (o cuinar els plats), sinó que he preferit entrar a la cuina, arremangar-me i condimentar jo mateix. He treballat en diversos àmbits de l'economia pública. En el de la regulació, vaig ser durant 12 anys conseller de govern del Banc d'Espanya. Allà vaig viure en primera persona les polítiques públiques relatives a la solvència i la liquiditat del nostre sistema financer. En el sector sanitari, he conegut en detall les realitats d'Espanya i de Catalunya i he aconsellat a deu ministres de diferents branques.

De tots els colors.

De tots. Actualment segueixo ajudant. També he dedicat anys a un tercer àmbit, el de la concertació educativa. Escric i elaboro idees des de fa temps i, actualment, participo en el Pacte contra la Segregació que ha impulsat Rafael Ribó, el Síndic de Greuges de Catalunya.


A Espanya sempre s'ha valorat socialment molt la sanitat i molt poc l'educació. Té alguna explicació?


El primer que hem de fer és separar l'educació superior, on vam sortir molt ben parats, de la primària i secundària. El més fàcil és culpar l'estructura o els canvis de lleis, però jo sóc crític amb els professionals, nosaltres mateixos. Vegem, simplement, com han evolucionat els estudiants que tenim a les aules i com hem evolucionat nosaltres com a docents.

Els estudiants han evolucionat molt en els últims anys.

Nosaltres, els docents, ens formem, vam fer oposicions, ens vam posar a fer classe ... Però, sense adonar-nos, els anys van passar i les generacions també. La relació que hi havia entre un professor i un alumne quan vaig començar com a docent, és diferent de la que hi ha avui dia.A la universitat on imparteixo, la Pompeu Fabra, podem dir que tenim els millors estudiants. Han vingut ja seleccionats i hauríem de fer-ho molt malament per espatllar-los. Encara que volguéssim, no ho podríem fer. En canvi, a l'educació primària, el que ve és tan difícil que, si no t'ajustes, és molt fàcil que ho espatllis.

Aquí és on alguns diuen que les solucions privades són millors que les públiques, i a l'inrevés.

La disjuntiva és interessant. Per bé o per mal, més de la meitat de la riquesa que mou un país està influenciada per les institucions públiques, la mà visible. En canvi, la major part del sector acadèmic, en investigació econòmica, està molt bolcada en estudiar el concepte i la suposada grandesa de la mà invisible d'Adam Smith, és a dir, del sector privat.

¿I vostè què opina?

En les tres àrees d'especialització en què em moc he estat testimoni de les deficiències del sector privat. Des del Banc d'Espanya vaig viure la crisi. En el camp de la sanitat, penso que cal trobar una manera de coordinar-la millor amb el sector públic. Pel que fa a l'educació ...

Què passa aquí?

Que cada línia té una tradició de concert molt important, o de provisió pública. Això ens dóna indicis de desigualtats com la segregació, les derrames, els pagaments col·laterals. Jo sempre dic que, per a la cohesió social, és sempre més tolerable un cert grau de desigualtat que una total polarització.

Sona incòmode, però sembla cert.

Però aquesta desigualtat s'ha de distribuir homogèniament entre tota la població. Veurà, si la societat no accepta els concerts i es posen al nivell de l’"estàs amb mi o contra mi", arriba un punt en el qual la gent es dualitza i no es dóna la mà, sinó l'esquena. La polarització és pitjor que la desigualtat. Abans sóc partidari de conviure amb la desigualtat, òbviament minorant-la tot el que es pugui, que de forçar la societat a que hagi de pronunciar-se a favor de la pública o la privada. A més, conceptes com els concerts, la societat civil, la involucració, ens mostren la idea que el públic no és el de l'Estat, sinó el de la societat.

 
¿I quina diferència hi ha?

En la terminologia anglosaxona, quan es parla d'una "escola pública" se sol parlar d'una escola oberta a la participació dels pares. En canvi, ells parlen de "State School" per referir-se al que aquí anomenem "escola pública". Sembla com si l'educació concertada tingués millor imatge que la pública. I, a l'inrevés, que la sanitat pública tingués millor imatge que la privada. És així?A la sanitat, tenim un mecanisme clau que és el de l'assegurament complementari. Marca la relació entre el públic i el privat. Tots tenim dret a la sanitat pública, però si algú vol alguna cosa diferent, o va a una asseguradora, o ho paga de la seva butxaca. En educació això no funciona així. Les escoles concertades són finançades per les conselleries autonòmiques, fins i tot les seves nòmines. En canvi, en el que difereixen de les escoles públiques és en la manera d'actuar dels seus professors. Encara que això es troba molt matisat per la població a la qual serveix cada centre.

Què vol dir?

Si un centre té una població d'estàndards elevats (posem per cas: fills intel·ligents de pares intel·ligents), sempre procurarà que la seva oferta tingui un estàndard elevat. Si arriba una demanda nova de, diguem, persones menys cultivades, o amb problemes d'integració social, o dificultats lingüístiques, llavors es pot generar un efecte de regressió en el nivell, perquè l'escola haurà d’adequar-se a aquesta nova demanda.


Això pot marcar diferències. Si una escola està en un barri benestant a què només pot accedir gent brillant, aquesta escola tindrà un nivell millor que el de barri del costat.


A més, en l'àmbit educatiu és tan important el que passa intramurs com extramurs. Encara que l'esforç es concentra únicament en el que succeeix dins del centre escolar, que és allà on arriba la mà del sector públic. En canvi, a sanitat, l'activitat intramurs ho és tot. El que fan en l'espai assistencial, ambulatori o hospital és decisiu. El que facis a casa teva és complementari.

S’escoltaven els seus consells, en la seva etapa de conseller de Banc d'Espanya.

Com li vaig dir, vaig preferir prendre una posició activa i no veure els toros des de la barrera. En part, perquè volia ajudar els estudiants. Veig en ells un gran interès per estudiar el sector privat, però poc interès en estudiar les regulacions i les polítiques públiques. Per això vaig entrar al Banc d'Espanya. Allà he conegut a tres governadors, cadascun amb un tarannà diferent. En temps de Miguel Ángel Fernández Ordóñez vaig presenciar el major grau de confrontació. Ell considerava que la política econòmica del ministre de torn no era l'apropiada. I ho vam viure molt malament. El governador va començar a entrar en àrees que no eren pròpies del Banc, com eren les reformes laborals o els canvis estructurals de l'economia. Insistia en què el govern s'ho mirava amb parsimònia i que, si no entrava, les coses anaven a empitjorar. Deia que "si no treus del cistell la poma podrida, et podrirà totes les altres".

¿I com va acabar?

El Banc Central Europeu va prendre les regnes de tot. I vaig tenir un sentiment d'alleujament, perquè a partir de llavors ja sabia qui anava a tenir el control. Això ja va passar amb Luis María Linde i les disputes internes, que estaven embolicades políticament, ja no tenien més recorregut.

Vostè podia haver estat un gran guru mediàtic de l'economia. Però va decidir no ser-ho. Per què?

Conec les meves limitacions. He de poder dir el que penso. Va amb el meu caràcter. Tot el que siguin filtres forçats no em va. De què tinc l'honor? Que quan tinc un alumne de doctorat en fase depressiva (és a dir, quan creu que el seu treball no val per a res), li dono corda per revigoritzar-lo. I quan està sobrat (és a dir, quan creu que ha descobert la frontera del coneixement) li dono una bufetada. El mateix m'ho aplico a mi mateix.

No he volgut tenir presència a llocs fàcils. Porto 10 anys publicant un article cada mes a 4 diaris de signe diferent: l'Ara, l'Avui, El Periódico i La Vanguardia. És un per setmana. De tant en tant, trec el cap a El País. I en funció d'on crec que el lector pot rebre més profit, és on publico una idea o una altra.

Cada lector tria un diari diferent.

A la premsa més orientada al sobiranisme suggereixo repensar els límits del que es pot i no es pot. I en els àmbits menys sobiranistes, faig la llista de les coses millorables. Si algú em diu que alguna cosa va molt malament, llavors trec la llista de coses que van bé i que valen la pena. Si algú em diu que això va molt bé, li trec la llista de coses manifestament millorables. Crec que això és poc compatible amb ser guru.

Més aviat sembla el paper d'un mediador.

Jo tinc les mans lliures. Si algú vol contactar-me, que ho faci. Però no em posaré a la cua de res. També tinc una edat i els meus registres estan més en una segona línia de protagonisme. Però segueixo a molts fòrums molt transversals que es desconeixen (i que prefereixo no dir, per no presumir) i ofereixo moltes segones opinions. Tant si són de dretes, de centre o d'esquerres. Però no vull protagonisme, perquè el que pogués dir perdria virtut.

Ni parlar-ne de xarxes socials, llavors.

No. Ni Twitter, ni res. El que escric, ho publico a diaris o ho poso a la web del Centre de Recerca en Economia, que vaig crear fa 25 anys. I també hi col·loco els meus policy papers, que són una mena de vòmit del que em ve de gust dir. No són articles científics i sé que no em donaran el premi Nobel per ells, però tenen el seu seguiment. Vostè trenca amb la imatge tradicionalment associada a un catedràtic: algú savi, però adust i poc assequible.Bé, tampoc és el meu perfil. En ciència econòmica hi ha dissonàncies entre els que són com "torres d'ivori", als qui no se'ls entén ni pel que diuen o escriuen, ni se'ls cita, tot i que publiquin i tinguin reconeixement, i els que estem més assabentats del que passa al carrer. Aquests últims tenim una visió més oberta i comprensiva que hi ha vida intel·ligent més enllà de l'economia.

Darrera qüestió: els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Creu que s’aconseguiran?

Entenc que cal posar la pastanaga i mirar més enllà del que tenim al davant. Col·laboro amb Nacions Unides i també en les iniciatives 2030 de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat. Però sóc escèptic. Recordo la campanya de "Salut per a tothom" l'any 2000. I sé que l'OMS té una definició de "salut" que és el més proper que existeix a la definició d'un orgasme: alguna cosa perfecte. Però no em deixo portar per la desil·lusió de no complir-lo, sinó per la il·lusió que cal fer alguna cosa. 
Publicitat
../ad-20/