Maig 2021
Publicitat
../ad-71/

4 històrics del còmic balear

Volem apropar-vos quatre personatges de les Illes, alguns ja morts i altres en plena activitat, relacionats amb el món dels còmics. Aquí els teniu:

Per Biel Bordoy
PEDRO ALFÉREZ GONZÁLEZ (Inca 1925 – Barcelona 1987) Fou dibuixant i guionista. Fecund historietista de gran rigor tècnic i de poètica limitada. Amb idees d’independència i una gran dosi d’optimisme, fundà amb el seu germà Fernando, el segell ÉXITO (1946) a Barcelona. Els seus millors riscos, emotius i vibrants, els situam en el gènere aventurer. Així, el 1949 realitzà els 17 primers quaderns del serial “Mascarita” per l’editorial Grafídea i amb guions d’Amorós. El 1951 treballà per Bruguera realitzant fins a 30 quaderns de la sèrie de 71 números “Inspector Dan”. El 52 dibuixà els 60 quaderns de la col.lecció “El Capitán Johnson” per l’editorial barcelonina Ametller, amb guions del seu germà i l’any 54 alguns episodis de la “Serie Comandos” d’Editorial Valenciana. El 1958 emigrà a Europa (“Aventures et voyages”) envaïnt-la amb els seus més de sis mil originals de les gestes del corsari “Brik”; va viure el maig francès, treballà a Alemanya i en tornar a Espanya, conseqüent amb el seu sentir-se perdedor, s’integrà en causes dissortades com ara el tebeo Strong o l’agrupació Club Dhin.

FERNANDO ALFÉREZ GONZÁLEZ Fou un guionista que signava els seus treballs com a “Feralgo”. Poderós autor del gènere d’acció, amb una intuició molt especial en la motivació de trames folletinesques. Participà amb el seu germà Pedro en sèries com “Fred Ryder” que va aparèixer a “El Campeón” o “El Sargento Ryan, de la Real Policía Montada del Canadá” a “El Coyote”, ambdues de 1948. També fou autor dels guions dels 4 números de “El Capitán Zambomba” (1943), de 6 episodis de “Aventuras de Conejín” (1944) i dels 13 números de “El Halcón de Acero”( 1944) , totes tres sèries dibuixades per Pedro.

JOAN ESCANDELL TORRES (1937, Eivissa) Dibuixant i guionista és un historietista d’acció, amb una obra lligada al segell barceloní BRUGUERA, i amb sèries sense recuperar des del mercat exterior (“Antares”, “Hemman”).A la península escapà hàbilment de les perilloses trampes dels plànols curts en la seva millor obra “El Sargento Furia” (1962), serial concret i directe, amb guió de “Cassarel” ( pseudònim de Josep Antoni Vidal Sales) i que més tard aparegué remuntat a “Tio Vivo” (1978). El nacionalisme espanyol és força evident en aquesta sèrie, com bé expressa la propaganda que la presentà al públic: “Los soldados de Napoleón estan invadiendo España. Cada casa es un campo de batalla. Un héroe se ha enfrentado al invasor: el Sargento Furia y sus compañeros Pata de Hierro y Tamborin. !El ejército más poderoso de Europa frente al pueblo mas heróico del mundo!”. Col·laborà dibuixant diverses monografies de la col·lecció “Joyas Literarias Juveniles” entre els anys 70-79, com: “Ben-Hur”, “El último mohicano”, “Ivanhoe”, “Búffalo Bill”, “David Crockett”, “Robinson Crusoe”, “Cinco semanas en globo” o “El Corsario Negro”.

DIEGO IBÁÑEZ GUTIÉRREZ Nascut a Illora (Granada), 1951 És el més jove dels quatre. Dibuixant i guionista dels anys 80 i 90. Molt pendent del mercat infantil. Feu el servei militar a Menorca on conegué una menorquina de la qual s’enamorà. Es casà amb ella i s’afincà a Maó on fins ara ha desenvolupat el gruix de la seva obra lligada a la indústria menorquina. Entre les seves monografies, quasi totes de caràcter històric o folklòric, destacarem: “La conquesta de Menorca” i “Sant Joan, la Festa Gran”, ambdues de 1987; “L’amo en Xesc de S’Ullastrar” (1988), “Llegendes Menorquines” ( 1989), “Els Pastorells” (1990), “La conquesta de Menorca” (1991) i “Foc i Fum” (1995). Participà en el col·lectiu “Idò” que publicà la revista “Idò el Biocòmic” (nom que al·ludia a la declaració de Menorca com a Reserva Natural de la Biosfera). La publicació no es venia suficientment i morí de mort natural, al cap de quatre lliuraments. També té dibuixades historietes a la revista “Aguiluchos” que editen els Missioners Combonians.
Publicitat
../ad-20/