Maig 2021
Publicitat
../ad-71/

La invasió que va arribar de l'Orient

Molts de nosaltres arrufam el nas quan sentim parlar dels mangues. Pocs recordam que sèries de televisió tan celebrades com Mazinger Z o Heidi són filles del manga japonès. Eren la punta de llança de l’invasió oriental.

Per Aina Esteve
Manga és la paraula que s’utilitza en japonès per parlar de còmics. En realitat, la paraula significa “esborranys” o “dibuixos capritxosos” però fora del Japó és utilitzada en exclusiva per definir el còmic fet al Japó. El còmic japonès surt d’una mescla entre el ukijo-e(l’estil de dibuix tradicional japonès pensau en la típica estampa del Fujijama o les ones d’un tsunami) i l’estil occidental de dibuix. Aquest art va anar evolucionant fins que després de la Segona Guerra Mundial adquiriria les formes que coneixem avui en dia. Les diferències més grans entre el manga i la manera occidental de dibuixar còmics les podem trobar en la forma de com es conten les històries i en una manera distinta de col·locar les vinyetes. 
Una altra característica, imitada amb profusió a occident, són l’abús d eles línies cinètiques per marcar els moviments dels personatges. Una altra caraterística són els ulls grossos que solen tenir els protagonistes de les històries. Aquest fet venia donat de la imitació per part dels autors dels dibuixos de Disney. De totes formes, el manga és un art amb una gran diversitat d’estils i de temàtiques com podreu esbrinar mirant el requadre adjunt amb part de la terminologia manga. El que és considerat el pare del manga modern, Osamu Tezuka, i creador d’Astro Boy (personatge que aviat gaudirà d’una pel·lícula) va començar dibuixant imitant aquest estil que per a molts és la característica principal del manga. 
Amb l’èxit que va gaudir la pel·lícula “Akira” , de K. Otomo, l’interès pel manga va créixer fins el punt que els autors de còmics amb fortes arrels occidentals com són els de Marvel i DC Comics (els editors dels superherois, per entendre’ns) copiaren i adaptaren l’estil al seu art. El mateix va pasar a Europa on els autors també varen adaptar el manga a les seves necessitats. Fins i tot a França existeix un moviment artístic literari conegut com a “Nouvelle manga”, iniciat pel dibuixant Frédéric Boilet, que intenta combinar el manga d’arrel japonès amb el còmic franc-belga A la nostra terra sèries com Mazinger Zels anys setanta
  • varen tenir bastant d’èxit però l’eclosió manga va ser amb els episodis de Dragon Ball. 
    Aquesta sèrie d’humor coent, que se’n reia del sant i de la festa amb plantejaments a vegades absurds va tenir tant d’èxit i el seu còmic va vendre tants d’exemplars que a l’Estat espanyol és considerat com el còmic estranger més venut de la història. Dragon Ball era obra d’Akira Toriyama, autor també de Doctor Slump. Tot i les befes que provocaven els plànols estàtics de sèries com “Benji i Oliver” o el fet que la col·locació de les planes fos a l’oriental (és a dir, amb el principi a la contra-coberta) el manga s’ha consolidat com a gènere entre nosaltres. Ha estat imitat per autors occidentals, adoptant aquests molts dels recursos estilístics i visuals propis del manga. El manga és un fenomen comercial i social a Occident, i de fet, la majoria dels lectors de còmics a casa nostra ho són de manga. Empreses ancorades en l’estil occidental de dibuixar com és Disney ha fet provatures en aquest sentit, i una pel·lícula japonesa , “El viaje de Chihiro “, va rebre el 2002 un Oscar. 
    Petit Vocabulari Manga Anime: dibuixos animats basats en els personatges i/o la història d’un còmic manga. Animage: Revista d’informació sobre manga i anime. Döjinski: manga dibuixat i guionitzat per aficionats. Gekiga: manga orientat a un públic adult. Hentai: manga eròtic i/o pornogràfic. Jidaimono: manga de genre històric. Josei: manga dirigit a dones adultes i joves. Kodomo: manga dirigit als infants. Mahö Shöjo: manga que sol tenir com a protagonista una dona o al·lota amb poders màgics. Moé: manga en el qual el protagonista té una núvia amb poders sobrenaturals. Mangaka: dibuixant de còmics manga. Mecha: Terme per designar els aparells mecànics o els mangues amb històries amb aquests. La primera vegada que es va utilitzar el terme va ser amb Mazinger Z. Seinen: manga orientat a joves i homes adults. Sentai: manga d’acció, d’aventures. Shöjo: manga per a al·lotes adolescents. Shönen: manga per a al·lots adolescents. Tanköbon: toms recopilatoris de capítols d’una sèrie. Otaku: Aficionat als manga. A vegades té un significat ofensiu. Ova: Vol dir Original Video Anime. Es tracta d’Anime que només s’edita en video. Yaoi: manga amb històries d’amor homosexuals (homes). Yuri: manga amb històries d’amor homosexuals (dones).
Publicitat
../ad-20/