Juny 2021
Publicitat

JAUME II I LES OBRES ARQUITECTÒNIQUES DE PALMA

L'ALMUDAINA, LA SEU I EL CASTELL DE BELLVER

Per Albert Gómez i Herrera
En la història de tot municipi, ciutat o regne, hi ha un governant que engrandeix el nom i el posa en el mapa del món. A voltes, aquesta fet és important per a un poble o una ciutat petita on amb un acte gran per a un lloc petit, és un dels majors moments, recordat per tothom i no cau en l'oblit mai més.

En ocasions, aquesta acció passa per construir una església o un monument que promou el Rei per a la població, que el puguin gaudir durant anys i sigui orgull dels ciutadans. També es dóna que en ocasions, aquest monument, sigui el destí funerari reial del governant que seu al tro.

Però, i si aquest governant és el que li dóna forma a tres dels edificis més reconeguts de la Mediterrània, sent l'orgull dels seus ciutadans i veïns, a més de formar part dels edificis més fotografiats d'Europa?

Palma, centre neuràlgic del Regne de Mallorca, tingué de la mà de Jaume II un dels seus moments d'esplendor, tant social, econòmic com constructiu, on ens deixa obres que arriben fins als nostres dies com arbres que han arrelat tan profundament en la ciutat, que no hi ha foto o postal on no aparegui algun d’ aquest elements. Parlem de l'Almudaina, la Seu de Mallorca i el Castell de Bellver.

Jaume II, fill d'en Jaume el Conqueridor, rep un regne molt fragmentat territorialment, regnant en llocs com Menorca o Perpinyà, dificultant-li, en principi, poder governar-los a tots junts.

Però en Mallorca, i més exactament en Ciutat, iniciaria una sèrie d`obres per consolidar el seu regnat i el dels seus successors i establir una monarquia pròpia, amb les seves lleis, la seva economia i les seves costums.

Com hem comentat abans, les obres iniciades per Jaume II ressaltarien el seu poder regí i serien emblemes del seu regne en la Mediterrània del segle XIV.

El Palau Reial de l'Almudaina fou la residencia oficial de la monarquia mallorquina des del segle XIII fins als nostres dies. Fou en Jaume II qui va encomanar reformar-lo com a residencia del Rei, sobre l'antic alcàsser musulmà o “Zuda”, entre els anys 1305 i 1314. Actualment, al conjunt destaca la Capella Reial de Santa Anna, el Palau del Rei i el Gran Saló destinat per a les audiències reials per Felip II, que seria dividit en una reforma del segle XVI que ajudaria a acomodar les audiències reials.

L'Almudaina fou la seu dels reis de Mallorca fins que el regne fou annexionat a la corona d’ Aragó en 1349 per Pere IV.

Avui en dia, pertany a Patrimoni Nacional i alberga a la Família Reial en les seves visites a Mallorca.

Enfront de l'Almudaina, s'alça un dels principals orgulls del palmesans, la Catedral de Mallorca o La Seu, lloc on seria enterrat a la seva mort en Jaume II.

La Seu es començà a construir en 1300, per ordre del rei damunt el lloc on hi era la gran Mesquita de la antiga ciutat de Madîna Mayûrqa, que anava sent derruïda segons anava avançant la construcció de la nova edificació religiosa fins l'any 1386, moment en que ja no existeix l’edifici musulmà.

El seu primer constructor fou Ponç de Coll, construint la capella de la Trinitat fins que fou substituït per Jaume Fabré.

A la mort d’ en Jaume II, en 1311, es començaren a construir la Capella Reial per albergar el seu cos. Aquest seria dipositat en la capella un cop acabada en l'any 1327, quasi a sota de l’actual Mirador de la Mar. La principal idea del rei fou que la Catedral fos el destí final de la casa regnant de les illes. Actualment, a mes del cos de Jaume II, també descansen els cos del seu net, Jaume III, en un sepulcres dissenyats per Jaume Marés en 1950, substituint els anteriors, molt deteriorats per el pas del temps.

L'obra continuaria fins al segle XIV, construint les tres naus actuals fins tancar el recinte per la cúpula. Actualment, encara es creu que la construcció està en construcció.

I per últim, parlem del Castell de Bellver, iniciat l'any 1300. Situat a les afores de Palma, en un promontori, domina tota la badia de Palma.

El castell, és un dels exemples del gòtic mediterrani, de planta circular, amb tres torres circulars adossades i una altra separada del cos, amb pati central. En la planta baixa, imperen els arcs de mig punt amb sòtils plans, diferents als de la planta superior, que foren construït amb arcs apuntalats amb cobertes de creueria. El castell fou dissenyat inicialment com a residencia reial, en el qual treballaren a prop de 65 picapedrers fixos, auxiliats per les seves famílies i un gran nombre d’ esclaus. Diu la llegenda que el lloc escollit no fou al atzar, si no fou on Jaume I, en el moment de la conquista de Mallorca, quan arribà a la ciutat àrab, esbossaria a l'aire la frase “E anam-nos-en a poc a poc tro sus a la serra de Portopí, e vim Mallorques, e sembla'ns la pus bella vila que anc haguéssem vista, jo ni aquells qui ab nós eren”.

Com hem comentat en la introducció de l'article, hi ha homes que deixen una petjada important en un territori o en una ciutat. I en Jaume II, Rei de Mallorca fou dels més importants per als mallorquins. Però pocs poden dir, que tres dels edificis més importants de Ciutat, tenen escrits a les seves parets, l'intervenció directa de la figura de Jaume II, rei que donà veu al Regne de Mallorca en tota la Mediterrània i que els seus edificis, encara persisteixen en peus en la Ciutat de Palma. 

Publicitat
../ad-20/