Juny 2021
Publicitat

CUIDA'T: QUAN S'HA DE FER UNA REVISIÓ GINECOLÒGICA? (1)

És important que les dones observem i revisem que els nostres òrgans genitals (més coneguts pel nom afectiu que li donis: figa, patata, xumino, parrús, cotorra, xoxo, papo...) i els pits periòdicament per assegurar-nos que tot està bé. És una forma d'autoestima i és senyal que ens cuidem i que volem estar en forma. Si no ho has fet encara, no et preocupis; això sí, t'animem a fer-ho.

Per E.H./A.T./S.C.


QUAN HEM D'ANAR A LA CONSULTA?

A continuació et posem un llistat de possibles situacions en què s'aconsella fer una visita al/la ginecòleg/ginecòloga perquè et doni la seva opinió.

1. Si la secreció vaginal o flux té mal aspecte: si el teu flux vaginal canvia anormalment de color o d'olor (no ens referim als canvis que es produeixen durant cada mes en el teu flux en relació amb els dies del cicle en què et trobes més pròxims a l'ovulació, si vols, en parlarem un altre dia), sinó que aquest canvi no l'havies apreciat fins ara.

2. Si tens picors a la vulva (llavis majors, llavis menors, clítoris, orifici sortida orina o meat urinari i l'entrada vagina): si tens sensació de coïtja, molèstia, granets, feridetes... no prenguis cap medicació pel teu compte; la persona més indicada és un/a professional de la salut i qui millor que un/a gine?

3. Si trobes algun bonyet en els teus genitals externs (llavis majors, llavis menors, clítoris, orifici sortida orina o meat urinari i l'entrada vaginal): no t'espantis, pot tractar-se d'un granet produït perquè una glàndula que tenim està taponada i, tot i que et molesta, no és res greu. Això sí, hi has d'anar perquè et donin un tractament i deixi de molestar-te.

4. Si tens mal de regla: les molèsties tant abans que et vengui com quan la tens t'impedeixen els teus plans (mal de cap, nàusees, vòmits...), o els canvis físics i psíquics abans de la regla són molt molests (s'anomena síndrome de tensió premenstrual).

5. Si apareix un bony al teu pit: has de saber que les dones en cada regla noten inflats els seus pits o la molesten. Poden aparèixer també bonyets que abans no hi eren que desapareixen, si t'hi fixes, després de la menstruació i no han d'alarmar-te; si persisteixen durant més de dos cicles, et recomanem que vagis a consultar-ho.

6. Miomes o fibromes: són tumors benignes que solen aparèixer més sovint en dones de 30 a 35 anys, i generalment no tenen cap símptoma. No t'espantis, a vegades és suficient un control periòdic per veure si creixen.

7. Quists funcionals als ovaris: són quists que apareixen i es poden veure en una ecografia, que en la majoria dels casos han desaparegut als 2/3 mesos. Per això s'anomenen funcionals, ja que totes les dones els tenim en alguna ocasió. S'ha de controlar si als dos/tres mesos han desaparegut.

8. Si et vols quedar embarassada i no t'hi quedes: et serà útil la visita al teu/va gine per valorar el tema. Molt millor si hi vas amb la teva parella. Serà aquest professional qui us donarà la millor orientació del vostre cas i on podreu exposar tots els dubtes i temors que tingueu. Que sàpigues que la majoria de dones es queden embarassades entre els 6 mesos i dos anys d'intentar-ho.

9. Si quan rius, fas exercici o tens tossina, amolles gotetes d'orina: pot passar que se t'escapi orina per la relaxació d'un múscul molt important anomenat sòl pèlvic (coneixem com a sòl pèlvic el grup de músculs que sostenen la bufeta de l'orina, l'úter i l'intestí inferior), que fa que a conseqüència per exemple de parts i de l'edat, aquest múscul es relaxi i davallin la bufeta i l'úter. El/la gine t'ensenyarà uns exercicis per posar en forma aquest múscul i evitar que et passi la incontinència.

10. Si en les teves menstruacions:

1) Passats cinc o sis anys després de la teva primera regla, no et ve cada 28-35 dies si no quan vol i et despista.S'anomenen regles irregulars les que apareixen a partir dels 35 dies de cada mes;si suposa una preocupació fins que et davalla la regla, és millor consultar.

2) Tens regles molt abundants, i necessitesemprar moltes compreses o tampons.

3) Si entre regla i regla tens sagnats i no prens cap mètode anticonceptiu.

4) Sospites que no et davalla la regla per un possibleembaràs.

5) Si el color de l'hemorràgia de la teva regla és molt obscur, o poqueta quantitat, i no prens cap mètode anticonceptiu o té molts coàguls.
Publicitat
../ad-20/