Juny 2021
Publicitat

SEXE SEGUR AMB BONA INFORMACIÓ (1): LES MTS

La sexualitat és un aspecte de l’ésser humà que ens acompanya durant tota la vida, des que naixem fins que morim, i a través de tot el cicle vital va adoptant formes d’expressió distinta. Viure una sexualitat sana és un dret en tota persona. Tot i que en això no naixem ensenyats, ha de suposar una forma positiva de comunicar-se amb els altres, nosaltres mateixos, de sentir el nostre cos i de desenvolupar la nostra capacitat de plaer

Per CUIDA'T. A.LL. (PSICÒLOGA). E.H./A.T.
Per parlar de sexualitat s’han d’integrar totes les seves dimensions que ens serveixen per emmarcar l’ésser humà. Així, la podríem analitzar des de diferents perspectives: biològica, mèdica, psicològica, sociològica, antropològica, educativa, política... A més, té la dimensió personal, la més àmplia, que abasta aspectes de la conducta com són les relacions interpersonals i, en concret, l’afectivitat, els sentiments i les sensacions compartides entre dues persones. S’expressa amb les carícies, la mirada, la tendresa, en el tracte, amb paraules i totes les vivències en comú.


La sexualitat ha de ser font de joia, benestar i satisfaccions. A més de la seva finalitat en l’àmbit de la reproducció dels éssers humans, és la forma més íntima d’expressar els sentiments. Per totes aquestes raons mereix practicar-se amb cura i evitar situacions no desitjades, com poden ser els embarassos no volguts o les malalties transmissió sexual (MTS).

Si penses que estàs preparat/da per mantenir relacions sexuals o si ja ho fas, hi ha dos grans temes en els quals s’ha de pensar: en el sexe segur, contra les MTS, i en l’anticoncepció per prevenir l’embaràs. Existeixen precaucions per a ambdues coses i és important conèixer les opcions, els riscos i les possibles conseqüències del teu comportament. Si estàs practicant el sexe i no et protegeixes contra alguna o cap d’aquestes coses, mostres molt poc respecte per la teva parella i per tu mateix.

 LES MALATIES DE TRANSMISSIÓ SEXUAL (MTS)

Són un grup de malalties infeccioses de gravetat variable que es transmeten o es contagien durant les relacions sexuals, siguin entre persones de diferents sexes o del mateix. Es manifesten mitjançant símptomes molt diversos, que no es detecten fàcilment perquè són discrets, i amb el temps es poden estendre a diverses parts de l’organisme, que poden ser fora dels òrgans sexuals i urinaris, o no donar cap símptoma visible encara que continuïn evolucionant, i per tant, propaguen la malaltia durant cert temps sense ser-ne conscient.

A continuació us oferim un llistat de les principals MTS, explicant 1. Què és? 2. Contagi. 3. Símptomes .4. Tractament.

GONORREA: 1. Infecció bacteriana. 2. Sexe vaginal, anal i oral. 3. Dolor en orinar i inflamació. 4. Antibiòtics.

LLADELLES: 1. Petits insectes en la zona púbica, aixelles i cabell. 2. Contacte, compartint roba interior, roba de llit, mantes... 3. Picor de lleu a agut. A vegades hi ha taques de sang. 4. Medicació per recepta mèdica. Higiene profunda.

HERPES: 1. Llagues doloroses en la regió genital. 2. Contacte oral, genital o anal amb una llaga activa. 3. Petites butllofes  a la zona genital. També febre i mal de cap. 4. Pomades i cremes  anestèsiques que poden reduir la picor. Higiene.

CONDILOMES: 1. Berrugues en la zona genital. 2. Contacte cutani, sexe vaginal, anal i oral. 3. Verrugues amb picor, individuals o en grups. 4. Eliminats pel metge, cremats o amb làser.

CLAMÍDIA: 1. Infecció bacteriana. 2. Contacte cutani, sexe vaginal, anal i oral. 3. Sensació de picor en orinar. Olor i textura diferent. 4. Antibiòtics si es diagnostica a temps.

HEPATITIS B: 1. Virus que ataca el fetge. 2. Per tots els fluids corporals, també la saliva. 3. Nàusees, icterícia, cansament i dolor abdominal. 4. Vacuna efectiva.

SÍFILIS: 1. Bacteri que provoca úlceres. 2. Sexe oral, anal i vaginal. 3. Llaga que supura i s’asseca. 4. Antibiòtics.

* La SIDA és una MTS molt més complexa. Pots trobar informació a molts  centres, webs i llibres.

Si creus tenir una MTS:

Busca atenció mèdica immediatament i sense vergonya!

Evita mantenir relacions sexuals fins que no hagis descartat la possibilitat d’infecció.

Cadascuna de les MTS té un tractament específic

No mantinguis relacions fins que no estigui curada.

És fonamental començar un tractament l’abans possible, ja que hi haurà menor risc de problemes permanents. Totes les MTS, excepte la sida, poden ser curades; a més, el diagnòstic i el tractament no són ni dolorosos ni costosos. Tot i això, la millor solució és la PREVENCIÓ.

En el pròxim capítol parlarem sobre métodes per poder practicar sexe d’una forma segura, en tot cas avançam que el PRESERVATIU és el mètode més aconsellable per a la prevenció de les Malalties de Transmissió Sexual, inclosa la sida.

Publicitat