Juny 2021
Publicitat

Fotoperiodisme solidari

Per Albert Lladó
Kvlar Fotoperiodistes és una ONG que organitza camps de treball a països amb conflictes. Després de tornar de dues intenses expedicions a Bòsnia Hercegovina, estan preparant una nova expedició al Sàhara Occidental. I realitzaran un nou curs professional d'iniciació al reporterisme independent a Kosovo.

Abans de cada viatge, Kvlar ofereix formació historiogràfica duna setmana on s'estudia el camp de treball. Les expedicions solen ser de dues setmanes en què els joves han de crear grups i investigar sobre un fet del país. Hi participen estudiants de tot tipus de carreres però, sobretot, estudiants de Periodisme i també de Comunicació Audiovisual, Fotografia o Història. Es tracta de, a més d'un aprenentatge de les tècniques del reporterisme, aprendre a interactuar amb persones que han patit guerres, matances o repressió política i militar.

Les experiències canvien la vida als joves. Molts dells escriuen reportatges o treballs arran de les seves vivències i, difícilment, obliden els dies de convivència amb gent que ha patit, o pateix, injustícies.

Al diari www.sarajevo.fotoperiodistes.org es mostren testimonis de l'experiència als Balcans: des de quan un d'ells es llença des del pont de Mostar fins a quan algun dels participants de l'expedició van ser detinguts per la policia croata. Al mateix diari, es pot llegit el moment en què un grup de joves periodistes ploren en entrevistar una dona musulmana de Srebrebnica. Al bloc www.welcometosarajevo. blogspot.com també es pot descobrir alguna de les anècdotes del viatge.

Kvlar Fotoperiodistes no és una ONG nova. Ja porta més de 10 anys treballant per formar periodistes compromesos. En un món cada vegada més globalitzat, i on la informació cada vegada està més polaritzada per grups de comunicació que distribueixen les mateixes notes de premsa, els integrants de Kvlar no han perdut les ganes de portar a la llum veus que tenen el perill de quedar-se en loblit. Encara que tothom pot participar, i collaborar, amb aquesta ONG i en els seus camps de treball, ja que no és necessària cap titulació ni experiència prèvia, Kvlar també ofereix un curs de postgrau a llicenciats de Periodisme o persones d'altres llicenciatures que actualment estiguin treballant en mitjans de comunicació. El postgrau és un curs professional d'iniciació al reporterisme que conté una formació prèvia de més de 100 hores lectives i una posterior aplicació pràctica que es realitza, sobre el terreny, a Bòsnia Hercegovina. A més, als participants dels camps de treball Welcome to Sarajevo i Welcome to Sàhara sels concedeix un certificat que reconeix la seva participació en l'activitat.

Allà on hi hagut una marginació, on hi ha hagut un conflicte que hagi deixat seqüeles.
medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/